Facebook

Bemutatkozik: a Daganatos Gyermekekért Alapítvány

2011.10.03. 09:00 - adomanyplaza

Címkék: adomány daganatos alapítvány jótékony

Az immáron hetedik éve működő Daganatos Gyermekekért Alapítvány egyike volt azoknak a szervezeteknek, akik első körben csatlakoztak az Adományplázához. A daganatos és leukémiás gyermekeket, valamint családjukat támogató alapítvány jelenleg több mint kétszáz beteg fiatalt segít anyagilag, ezért mi, a Plázánál úgy érezzük, hatalmas megtiszteltetés ért bennünket.Akárcsak a többi civil szervezet érkezésével, úgy a D.Gy. A. csatlakozásával is többek, gazdagabbak lettünk.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy minden egyes jóakaratú cél szent és sérthetetlen, ugyanakkor komoly igazsága van az alapítvány mottójának: "...nincs nemesebb cél", mint segíteni azokat a gyermekeket, akiknek veszélybe került a jövője; akiknek olyan harcot kell megvívniuk, melyben mi, felnőttek is összetörnénk. A legtöbb fiatal azonban nekünk is példát mutatva küzd korunk egyik legszörnyűbb betegsége ellen, s ezért minden segítséget megérdemelnek.

Az alapítványt sokan szponzorálják és támogatják, az egyik legnagyobb bevételi forrásuk azonban az ADÓ 1 %: a tavalyi évben ők kapták a legtöbb, közel 70.000 felajánlást az országban. Ezen támogatásnak köszönhető, hogy a szervezet új projektek megvalósításába is belekezdhetett: idén olyan kórházakat támogattak műszerekkel, ahol daganatos, leukémiás gyermekekkel foglalkoznak; kutatásokat finanszíroznak a daganatos betegségek korai stádiumban való felismeréséhez; s Balatonfüreden egyidejűleg öt család befogadására képes nyaralót építenek, ahol megváltozott, szép, nyugodt környezetben pihenhetik ki magukat a gyermekek és családjuk.

 

Az Adománypláza blogjának kérdéseire az alapítvány sajtó-kommunikációs ügyeit is intéző Lakatos Balázs válaszolt.

 

Adománypláza:  Mi hívta létre a Daganatos Gyermekekért Alapítványt?
Lakatos Balázs: Az alapítvány alapítója személyes tragédia kapcsán szembesült a daganatos gyermekek mindennapi gondjaival, és ezért határozta el, hogy életének további szerves részét képezően segíti bajba jutott daganatos, leukémiás gyermekeket a felépülésében.

A: Melyik csoportra lehet jobban támaszkodni: a civil lakosságra, vagy a vállalati szektorra?
L.B.: Alapítványunk támogatói listája átlépte a 140.000 főt. Cégek, magánszemélyek egyaránt tudtak azonosulni céljainkkal, és álltak a Daganatos Gyermekekért Alapítvány mellé. Listánk élén a magánszemélyektől kapott anyagi támogatások állnak.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

A: Miben és hogyan tud segíteni az alapítvány a daganatos megbetegedésben szenvedő fiataloknak?
L.B.: Mindenekelőtt tudni kell, hogy a daganatos, leukémiás betegségek kezelése a szülőket nagyon igénybe veszi.

Jó esetben a gyermeket két szülő neveli, ilyenkor általában az egyik otthon marad a gyermekkel, így a fizetése ebben az 1-2 évben teljesen kiesik a családi büdzséből. Rosszabb esetben a gyermeket egyetlen szülő, vagy nagyszülők nevelik. Ilyenkor a megnövekedett költségek sokszor az áram, a gáz kikötéséhez vezetnek. Éppen ezért alapítványunk fő profilja a daganatos, és leukémiás gyermekek és családjuk anyagi támogatása.

Jelenleg közel 200 regisztrált gyermeket támogatunk. Az adó 1% bevételeinknek köszönhetően idén már más projekteket is meg tudtunk valósítani a gyermekek támogatása mellett, például a daganatos betegségek diagnosztizálását elősegítő módszer kutatását finanszírozzuk.


A:  Hogyan juthat el üzenetük a hétköznapi embereknek? Mennyire nehéz megszólítani az embereket?

L.B.: Az emberek nagyon sok problémával küzdenek ebben a világgazdasági helyzetben. Sajnos egyre kevesebben tudnak támogatásokat kiszorítani a család, vagy a cég kasszájából.


A: Mennyi segítséget kapnak az orvosoktól, egészségügyi dolgozóktól? Számukra milyen segítséget tud az alapítvány nyújtani?

L.B.: Alapítványunk több gyermekonkológiai, gyermekhematológiai osztályon dolgozó orvossal, ápolóval tartja a kapcsolatot.  Felmerülő eszközhiányok esetén elküldik hozzánk kérésüket, így támogattunk már szükséges műszerekkel ilyen osztályokat.


A: Mindannyian tudjuk, hogy a hazai egészségügy sajnos nincs a legjobb helyzetben. Önök szerint miben lehetne javítani az állapotokon?

L.B.: Mindenek előtt a kutatásunk eredményeképp bízunk a gyermekkori daganatos betegségek mielőbbi diagnosztizálásában, így a daganatokat a kezdeti stádiumban felismernénk, és sokkal nagyobb eséllyel lehetne gyógyítani.

Azt gondolom, hogy ez forradalmi áttörést jelenthet a gyermekkori daganatos, hematológiai daganatos betegségek gyógyításában.

 

A: A gyógyult gyermekekkel és családokkal milyen a kapcsolatuk? Folytatódik-e a kapcsolat azután, ha valaki szerencsésen meggyógyult a betegségből?

L.B.: A családokkal nagyon jó viszonyt ápolunk, sok családdal még a tünetmentes időszakban is szoktunk levelet váltani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A: Mit tanácsolnak azoknak a családoknak, akiknél kiderül, hogy gyermekük daganatos megbetegedésben szenved?

L.B.: Nem szabad elkeseredni, a gyermekkori daganatos betegségek több mint 70%-ban gyógyíthatóak. Személyes tapasztalatom szerint a kitartás, és a pozitív gondolkodás meghozza gyümölcsét ezekben az nehéz élethelyzetekben.

Alapítványunk weboldalán (www.dgya.eu)  a 2010 óta nálunk regisztrált daganatos, leukémiás gyermekek történeteit lehetőség szerint közzétesszük, így az újonnan diagnosztizált beteg gyermekek szüleinek lehetőségük nyílik tájékozódni a hasonló betegségben lévő gyermekek állapotáról, kezelési módszereinek hatékonyságáról.

Érdemes az azonos típusú daganatos betegségből gyógyult gyermekek szüleivel felvenni a kapcsolatot, tapasztalatcsere céljából.

 

A: Az állam hogyan viszonyul Önökhöz, mennyi segítséget kapnak?

L.B.: Állami támogatást nem kapunk, az a közalapítványoknak jár. Nem szabad elfelejteni, hogy az adó 1%-is egy az állam adta lehetőségek közül, így azt gondolom, hogy aki él a lehetőséggel, az támogatáshoz tud jutni.


A: Mit tartanak legnagyobb sikerüknek?

L.B.: Nehéz erre válaszolni. Természetesen azt, ha egy általunk támogatott gyermek meggyógyul, vagy mondjuk ha egy gyermek a gyermekkori melanoma megelőzésére szolgáló programunknak köszönhetően kerüli el a bőrrákot, akkor az nagy sikernek mondható.


A: Milyen a rákkutatás és gyógyítás jelenlegi helyzete?

L.B.: Sajnos egyelőre még nincs minden daganatos betegségben alkalmazható tökéletes megoldás.


A: Mit tanácsolnak a szülőknek - el lehet-e kerülni a daganatos megbetegedéseket, van-e módszer erre

L.B.: Igyekszünk közszolgálati tájékoztatásokat adni a szülőknek, ami segít a daganatos betegségek kialakulásának elkerülésében. Első ilyen témánk a gyermekkori melanoma elkerülése volt, tájékoztató kisfilmünk a www.dgya.eu oldalon elérhető.

Azt gondolom, hogy a korai felismeréssel hatalmas előnyhöz juthatunk a gyógyítás tekintetében. A kutatásunk remélhetőleg egy egyszerű vérvizsgálatból fel tudja ismerni a szervezetben jelenlévő elváltozást, akár a daganat, leukémia kialakulásának kezdeti stádiumában.

 

Mi pedig köszönjük az interjút, és további sok sikert kívánunk az alapítványnak!

 

 

 

A Daganatos Gyermekekért Alapítványról tovább információkat a www.dgya.eu honlapon talál a kedves Olvasó. Az alapítvány adószáma: 18118236-1-41, bankszámlaszámuk: 14100488-83842149-13000003.

 

 

Az Adománypláza a Facebookon is elérhető.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adomanyplaza.blog.hu/api/trackback/id/tr793273021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása