Facebook

A Sárkány ereje - bemutatkozik: a Dragon Line motoros egyesület

2011.10.10. 18:29 - adomanyplaza

Sárkány - vonal. Dragon Line.

Nem véletlenül történt 2007-ben, hogy a Dragon Line Team Közhasznú Motoros Sportegyesület a sárkányvonalakról nevezte el magát. A karakán, kiváló szervezőképességéről ismert főtitkár asszony, Madaj Éva elmondta, hogy a névválasztásban a Földünk teljes felületét behálózó mágneses erővonalakra utaltak. Megtudtuk, hogy ezeket a vonalakat nagyon sok kultúra ismerte Kínától Európán át egészen Amerikáig.

A sárkányvonal a legtöbb kultúrában ismert fogalom: LUNG-MEI a keleti kultúrákban, DRAGON LINE az angoloknál, s QUETZALCOATL, azaz Tollaskígyó Dél-Amerikában. E vonalak szerepe a természet örök körforgásában a megtermékenyítő erő, energia, amely az elmúlást követően az újjászületést segíti elő.

Az Egyesület e misztikus, szakrális háttérrel kezdte meg útját négy évvel ezelőtt, s három kiemelkedő céljuk van.

Az egyik ilyen cél a közlekedésbiztonság fejlesztése - a főtitkár asszony szerint fiatal korban könnyebben tanul az ember, ezért nem árt minél hamarabb elkezdi a biztonságos közlekedésre való nevelést. Ha a gyermekek időben megkapják a szükséges közlekedési ismerteket, és megismerkednek a különböző járművekkel, akkor a közlekedésben is sokkal biztonságosabban vesznek részt.

Sajnos, elég gyakran halljuk televíziós híradásokból, hogy milyen fontos is e cél megvalósítása: minden szülő, minden ismerős vágya az, hogy szerettük épségben hazajusson, s ezért tenni kell, a dolog nem oldódik meg magától.

Közhasznúságát tekintve talán kevésbé fontos, mégis közel áll az egyesület tagjainak szívéhez a motoros utánpótlás bővítése, nevelése. Talmácsi Gábor sikere előtt is nagyon sokan szerették a gyorsasági motorsportot, rengeteg fiatal tehetség próbálta kibontani szárnyait, azonban erre nem mindig volt lehetőség - többek között azért, mert a helyzet rendezetlen volt (és talán még mindig az) a motorsport hazai vizeiben.

A Dragon Line számára azért is lett kiemelt szerepe ennek, mert a főtitkár asszony leánya, Bekó Szasza is megkapta a "benzingőzzel terjedő vírust", és bár sokan megrökönyödnek azon, ha a gyengébbik nem egyik képviselője áll motorversenyzőnek - pláne, ha egy tinédzserről van szó -, Szasza többször is bizonyította, hogy helye van a tehetségek között.

A Dragon Line harmadik célja a hobbimotorozás népszerűsítése. Madaj Éva szerint a közvéleményben sok tévhit kering a motorozásról, és a motorversenyzésről egyaránt. Halhattunk olyanról, hogy a robogóra csak fel kell ülni és húzni a gázt, és ennek az ellenkezőjét is, hogy a motorozás veszélyes és a motorosok száguldó donorok.

A főtitkár asszony szerint a valóság sokkal inkább a két megállapítás között van - valahol félúton. A motorozáshoz megfelelő tudás és alázat szükséges: tisztában kell lenni a saját és a motorunk képességeivel is, s a Dragon Line úgy gondolja, sokat tanulhatunk profiktól a gyakorlás céljára épített pályákon.

 

Az Adománypláza blogjának kérdéseire az egyesület főtitkára, Madaj Éva válaszolt.


AdományPláza: Miért döntöttek úgy az alapítók, hogy létrehozzák az egyesületet?
Madaj Éva: Azért hoztuk létre a Dragon Line-t, hogy néhány, a sporthoz értő és a sportot szerető ember összefogásaként elősegítsük az utánpótlás nevelését. Lehetőséget szeretnénk adni a tehetségek részére, hogy megmutassák magukat.

A.P.: Hogyan jött a motorozás iránti szeretet? Kit fertőzött meg először?
M.É.: A motorozás gyermekem, Bekó Szasza születésével jelent meg az életünkben. Akár egy vírusgazda, ő indította el bennünk a gondolatot, hogy tegyünk valamit a sport rossz állapota ellen. Számára a motorozás, a száguldás a világot jelenti, imádja minden pillanatát.

A.P.: Az alapítvány szoros kapcsolatban állt a nemrég elhunyt Böröczky Pepivel? Milyen volt vele együtt dolgozni, hogyan segítette az alapítvány céljainak elérését?
M.É.: Pepi elvesztése hiányként marad jelen a egyesület életében, munkája olyan volt, mint a nagypapa gondoskodása az unokák felé. Segítsége csak most mutatkozhatott volna meg, de a sors sajnos közbeszólt. 


Böröczky Pepi két fiatal tehetséggel


A.P.: Milyen a motorsport helyzete jelenleg Magyarországon? Mit tud tenni a Dragon Line, hogy javítson a helyzeten?
M.É.: A sok gondot jelent a téves felfogások, az, hogy sokan csak a pénz és pénzkereset szempontjából nézik a dolgokat. Probléma az összefogás hiánya, az önzés magas jelenléte... Ez jellemzi nagyban a sportot, sajnos sok tehetség elvész, mert nem megfelelő a sportszakmai irányítás, ami talán néhány kezdeményezéssel most javulhat, ha nem fojtják őket is el.

A.P.: Mik ezek a kezdeményezések?
M.É.: A Mami iskola szervezése, a közlekedésre nevelési program a vállalkozói szinteken. A kisebb iskolák is próbálnak szervezkedni, gyakran nagyobb szívvel, mint a nagyobb "szervezetek", cégek.

A.P.: Milyen a közlekedési morál Magyarországon? Miben lehetne javítani?
M.É.: A morál javuló tendenciát mutat, de még rengeteg a teendő benne: elegendő odafigyelés, sok nyilvánosság, sok-sok gyerek nevelése, sok szakember munkájának összehangolása a legfontosabb lépés.

A.P.: Mely "csoport" segíti jobban, kik azok, akikre jobban lehet támaszkodni? A civil lakosság, vagy a vállalati szektor?
M.É.: A civilek megszólítása sokkal nagyobb eredményt hoz, mint a nagyvállalati szektoré, sajnos a nagy cégek reagálása nagyon lassú, sok érdektelen kézen megy át a döntési folyamat. Mire döntés, elhatározás születik, addigra talán már nagy szüksége sem marad.

A.P.: Hogyan juthat el üzenetük a hétköznapi embereknek? Mennyire nehéz megszólítani az embereket, valamint hogyan áll a lakosság a kérdéshez?
M.É.: A lakosság veszi az adást, de mindenki arra vár, hogy szóljunk, mikor lehet tenni valamit. Természetesen ha lehet, ne kerüljön pénzbe, ne legyen nagy a munka, de ők legalább tudják, hogy  lehet tenni, és nagy többségben akarnak is tenni.

A.P.: Mit tanácsolnak azoknak a családoknak, akiknek gyermeke sportszerűen, vagy hobbiszerűen motorozni szeretne? Helyes-e a szülői aggódás a gyermek felé?
M.É.: Persze, hogy félti a szülő a gyereket, de ha egy mód van rá, tegye ezt okosan. A féltésnél és a tiltásnál, sokkal célravezetőbb, ha a gyereket megtanítjuk az eszközök használatára, a közlekedésre, a helyes viselkedésre. Ugyanolyan fontos ez ma már, mint amikor még kicsi korban a kés, olló, a forró, hideg megismertetése.

A.P.: Mit tartanak legnagyobb sikerüknek?
M.É.: A társadalmi elfogadást, ami ma nem egyszerű megosztott világunkban.



Köszönjük a válaszokat, és hogy stílszerűek legyünk: "Good Speed!"

 




 

A Dragon Line bankszámlaszáma: 14700002-00601761-61019019; 1%-os számlaszáma pedig: 14700002-00601761-61019026.
A Pártolói Tagság ezen a linken érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://adomanyplaza.blog.hu/api/trackback/id/tr53292077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása